هایفوتراپی؛ کاربردها و عوارض و مراقبت‌ها

آنچه در این مطلب می‌خوانید
هایفوتراپی

هایفوتراپی (HIFU) یک روش درمانی غیر تهاجمی است که به طور فزاینده ای در پزشکی زیبایی برای سفت کردن پوست و جوانسازی صورت استفاده می شود. این روش با استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا برای گرم کردن لایه‌های عمیق‌تر پوست و تولید کلاژن و در نتیجه ظاهری جوان‌تر و سفت‌تر عمل می‌کند.

یکی از مزایای کلیدی هایفو در پزشکی زیبایی، کم تهاجمی بودن آن است، به این معنی که نیازی به برش یا جراحی نیست. این روش از طریق پوست انجام می شود و در نتیجه زمان استراحت یا بهبودی برای بیماران بسیار کم است. این باعث می شود هایفو گزینه ای جذاب برای کسانی باشد که به دنبال بهبود ظاهر خود بدون انجام اقدامات اساسی هستند.

نحوه کار هایفو

هایفو از انرژِی فراصوت متمرکز برای هدف قرار دادن لایه‌های عمیق پوست استفاده می‌کند. انرژی اولتراسوند باعث گرم شدن لایه‌های پوست می‌شود. زمانی که سلول‌های ناحیه مورد نظر به درجه حرارت خاصی برسند، آسیب سلولی اتفاق می‌افتد. این آسیب سلولی خطری نداشته و در واقع سلول‌ها را تحریک به کلاژن‌سازی می‌کند. کلاژن پروتئینی است، که ساختار پوست را حفظ کرده و وجود آن باعث جوانسازی می‌شود.

انرژی اولتراسوند با تولید کلاژن باعث می‌شود، پوست سفت‌تر و محکم‌تر شود. این فرکانس روی بافت خاصی در لایه‌های زیرین پوست تاثیر می‌گذارد و هیچ آسیبی به لایه‌های فوقانی پوست نمی‌زند.

کاربرد هایفوتراپی چیست؟

از هایفوتراپی و اولتراپی برای جوانسازی و ترمیم پوست نواحی مختلف استفاده می‌شود. هایفو یک روش بسیار موثر بوده و علاوه بر رفع چین و چروک به لیفتینگ صورت و بدن نیز کمک می‌کند. این روش غیرتهاجمی بوده و درد بسیار کمی دارد. برخی از کاربردهای هایفو عبارتند از:

  • هایفوتراپی غبغب: هایفوتراپی به رفع چربی و افتادگی پوست کمک می‌کند. با استفاده از این روش می‌توان غبغب را تا حدی از بین برد.
  • هایفوتراپی بینی: از هایفوتراپی می‌توان برای لیفت بینی و رفع خطوط روی بینی نیز استفاده کرد. این روش غیرتهاجمی بوده و نتیجه مطلوبی ایجاد می‌کند.
  • هایفوتراپی شکم: انرژی اولتراسوند می‌تواند به لایه‌های چربی نفوذ کرده و سلول‌های چربی را از بین ببرد. به همین دلیل این روش برای ناحیه شکم نیز موثر بوده و چربی این ناحیه را کمتر می‌کند. البته برای نتیجه بهتر باید همراه با هایفو ورزش و رژیم غذایی را در برنامه خود قرار داد.
  • هایفوتراپی واژینال: معمولا خانم‌ها با زایمان یا افزایش سن دچار مشکلاتی در ناحیه واژن می‌شوند. با استفاده از هایفو واژن می‌توان کلاژن‌سازی در این ناحیه را افزایش داده و پوست صاف و سفت ایجاد کرد. پس از درمان افتادگی پوست در این ناحیه برطرف می‌شود.
  • هایفوتراپی ابرو: یکی از روش‌های لیفت ابرو بدون جراحی روش هایفو است. هایفو با رفع چین و چروک و تولید کلاژن باعث بالا رفتن ابروها می‌شود.
  • هایفوتراپی افتادگی پلک: هایفو در از بین بردن چربی‌ها نیز موثر است. این دستگاه، چربی ناحیه پلک بالا را از بین برده و با ایجاد کلاژن به سفت شدن پوست کمک می‌کند. هایفوتراپی مانند لیفت چشم یا جراحی افتادگی پلک (بلفاروپلاستی)، برای از بین بردن خطوط دور چشم نیز موثر بوده و نواقص این ناحیه را برطرف می‌کند.
  • هایفوتراپی پیشانی: در ناحیه پیشانی می‌توان خطوط افقی و عمیق را با استفاده از هایفو از بین برد. با صاف و سفت شدن پوست در این ناحیه لیفت پیشانی انجام شده و ظاهر صورت مطلوب می‌شود.

چه کسانی کاندید درمان با این روش هستند؟

کاندیدهای درمان هایفوتراپی ایده‌آل کسانی هستند که بالای ۳۰ سال دارند که درجاتی از پیری صورت دارند (شلی پوست خفیف تا متوسط، خطوط ریز و یا چین و چروک). کسانی که درجات مشخصی از آسیب شدید نور خورشید یا پوست شل شده دارند، برای دیدن نتایج به جلسات بیشتری نیاز دارند. کسانی که مسن‌تر هستند و دارای پوست افتادگی زیاد یا آسیب شدید آفتاب هستند، احتمالاً کاندیدای مناسبی برای هایفوتراپی صورت نخواهند بود.

هایفوتراپی برای چه افرادی مناسب نیست؟

افراد دارای پوست آسیب دیده ممکن است، قبل از هایفوتراپی به درمان‌های دیگری نیاز داشته باشند. این روش برای افرادی که دارای عفونت یا ضایعات پوستی در ناحیه مورد نظر هستند، توصیه نمی‌شود. همچنین افرادی که آکنه شدید و یا پروتزهای فلزی در ناحیه درمان دارند، از این روش درمانی نباید استفاده کنند. خانم‌های باردار نیز نباید از روش‌های مختلف زیبایی مثل هایفو استفاده کنند.

عوارض جانبی هایفوتراپی چیست؟

هایفوتراپی هم مانند هر روش دیگری عوارض خاص خود را دارد که در هر فردی با توجه به نوع پوست فرد و شرایط جسمی آن ممکن است متفاوت باشد. شناخت این عوارض به شما کمک می‌کند تا از بروز مشکلات بزرگ‌تر جلوگیری کنید، رایج‌ترین عوارض جانبی هایفوتراپی عبارتنداز:

  • قرمزی و التهاب پوست: هایفوتراپی سلول‌های پوستی را در لایه‌های مختلف تحریک می‌کند و به دنبال آن ممکن است این سلول‌ها کمی آسیب ببینند. قرمز شدن ناحیه تحت درمان در مدت زمان کوتاهی برطرف می‌شود.
  • احساس درد در ناحیه تحت درمان: یکی از رایج‌ترین عوارض هایفوتراپی احساس درد در ناحیه مورد نظر است که تا چند ساعت بعد از انجام آن هم ادامه دارد. اشعه هایفوتراپی و امواج آن از مهم‌ترین دلایل بروز درد هستند، این عارضه چندان نگران کننده نیست و بعد از چند ساعت و با مصرف داروهایی که پزشک تجویز می‌کند بهبود می‌یابد.
  • تیرگی پوست: یکی از نادرترین عوارض هایفوتراپی، تیرگی پوست است که در صورت رخ دادن به یک عارضه دائمی تبدیل می‌شود. حرارت ۴۵ تا ۶۵ درجه سلسیوس در هایفوتراپی پوست صورت را کمی تیره می‌کند به همین دلیل بهتر است قبل از انجام هایفو تست پچ انجام دهید.
  • ورم و التهاب پوست صورت: یکی از رایج‌ترین عوارض هایفوتراپی صورت که در بسیاری از مراجعین دیده شده، التهاب و ورم صورت است. التهاب و تورم در ناحیه تحت درمان تا ساعت‌ها بعد از هایفوتراپی ادامه دارد و فقط با رعایت نکات بعد از هایفوتراپی بهبود پیدا می‌کند.
  • ایجاد لک: در برخی موارد پس از هایفوتراپی صورت، لکه‌های ریزی روی پوست ظاهر می‌شوند که ناشی از تحریک سلول‌های پوستی هستند. ملانوسیت موجود در پوست صورت وظیفه تولید رنگدانه‌های پوستی را به عهده دارند، هایفوتراپی این سلول‌ها را تحریک می‌کند و موجب لک روی صورت می‌شود. 
  • بی‌حسی و سر شدن ناحیه تحت درمان: یکی از طولانی‌ترین عوارض هایفوتراپی، بی حس شدن ناحیه مورد نظر است. این عارضه در مقابل سایر عوارض هایفوتراپی مدت زمان بیشتری طول می‌کشد تا به حالت عادی برگردد. بی‌حسی ناحیه مورد نظر در صورت عدم رعایت نکات بعد از هایفوتراپی ممکن است تشدید شود. در پوست صورت اعصاب با تراکم بالایی وجود دارند و بافت صورت به یک سیستم بزرگ عصبی متصل است، امواج صوتی هایفو به این اعصاب وارد می‌شوند و ممکن است به اعماق بیشتر پوست هم نفوذ پیدا کنند و موجب آسیب به سلول‌های پوستی شوند. هرچه شدت این آسیب بیشتر باشد ناحیه تحت درمان برای مدت زمان طولانی‌تری بی‌حس می‌ماند. اگر بی‌حسی ناشی از هایفوتراپی تا دو هفته بهبود پیدا نکرد برای درمان آن باید به پزشک مراجعه کنید. 

مراقبت های قبل و بعد از هایفوتراپی

قبل از انجام هایفوتراپی نیازی به آمادگی خاصی نیست. فقط لازم است  پیش از شروع جلسه درمانی هایفو تمام محصولات آرایشی و مراقبت از پوست را به طور کامل پاک کنید. همچنین در معرض مستقیم آفتاب قرار نگیرید. آفتاب سوختگی یا برنزه شدن پوست مانعی برای انجام هایفو است. استفاده از مواد شیمیایی که باعث تحریک پوست می‌شوند نیز برای درمان هایفو مضر هستند. در صورتی که از آنتی‌بیوتیک استفاده می‌کنید حتما به پزشک اطلاع دهید. ممکن است پزشک توصیه کند ۲ هفته قبل از هایفو مصرف داروها را متوقف کنید. به یاد داشته باشید که لازم است برای قطع دارو باید با پزشک خود مشورت نمایید.

بعد از انجام درمان هایفوتراپی باید تا چند هفته از آفتاب مستقیم یا سرمای شدید دوری کنید. آفتاب شدید باعث هایپرپیگمانتاسیون، آفتاب سوختگی و آسیب به پوست می‌شود. بهتر است از کرم ضدآفتاب استفاده کنید. این مراقبت‌ها باید تا زمان تکمیل فرآیند کلاژن‌سازی و سفت شدن پوست انجام شود. پس از درمان از خاراندن پوست خودداری کنید. این عمل باعث آسیب پوستی می‌‌شود. همچنین باید مصرف الکل را متوقف کرد. سعی کنید در این مدت آب زیاد بنوشید. آب سرعت کلاژن‌سازی را بهبود می‌بخشد. بهتر است تا چند هفته هنگام حمام کردن از آب سرد یا ولرم استفاده کنید. تمامی این موارد باعث می‌شود، روند کلاژن‌سازی بهتر انجام شده و نتیجه ماندگاری بیشتری داشته باشد.

چه مدت طول می‌کشد تا نتایج را ببینید و میزان ماندگاری چقدر است؟

پس از درمان هایفوتراپی، ممکن است برخی از اثرات اولیه را مشاهده کنید، اما نتایج نهایی طی ۲ تا ۳ ماه حاصل می‌شود، زیرا بدن شما به طور طبیعی کلاژن را بازسازی می‌کند. از آنجایی که این روش تولید کلاژن شما را تحریک می‌کند، مدت زمان ماندگاری نتایج واقعاً به شما بستگی دارد. این درمان در داخل پوست کلاژن جدید تولید می‌کند، اما روند طبیعی پیری شما تعیین می‌کند که چه مدت به نتایج قابل مشاهده در خارج تبدیل می‌شود.